BAŞVURU KRİTERLERİ NELERDİR?
✓ Bu çağrı ile; yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması ve sanayide temiz ve güvenilir enerjinin sürdürülebilir olmasına yönelik projeler önceliklendirilecektir.
✓ Uygun Proje Konusu; Güneş Enerji Sistemi kapsamında işletmelerinin gerçekleştireceği yatırımların çatı üstü ve/veya işletmelerin faaliyet gösterdiği bina/binalara bütünleşik şekilde kurulması için başvuru yapmaları beklenmektedir.
A) İmalat Sektörünün Tümü (Kısım C)
B) Motorlu Taşıt ve Motosikletlerin Onarımı (Kısım G)
45 – Motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı
46 – Toptan ticaret (Motorlu kara taşıtları ve motosikletler hariç),
47 – Perakende ticaret (Motorlu kara taşıtları ve motosikletler hariç),
C) Bilgi ve iletişim (Kısım J)
60 – Programcılık ve yayıncılık faaliyetleri,
61 – Telekomünikasyon
62 – Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler,
63 – Bilgi hizmet faaliyetleri
D) Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler (Kısım M)
70 – İdare merkezi faaliyetleri; idari danışmanlık faaliyetleri,
71 – Mimarlık ve mühendislik faaliyetleri; teknik test ve analiz faaliyetleri,
72 – Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri,
73 – Reklamcılık ve piyasa araştırması,
74 – Diğer mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler,
E) Diğer hizmet faaliyetleri (Kısım S)
95 – Bilgisayarların, kişisel eşyaların ve ev eşyalarının onarımı,
96 – Diğer hizmet faaliyetleri.
✓ Ana faaliyet kodu, Dünya Bankası Finansmanlı Projelerde Uygun Bulunmayan Sektör ve Faaliyetler Tablosunda yer alan veya bu tabloda yasaklanan faaliyetlerde bulunan işletmeler bu programa başvuramaz.
✓ İşletmenin gerçekleştirdiği faaliyetler kapsamında Çevresel ve Sosyal Yönetim Sistemine göre belirlenen izleme kriterlerine göre “düşük” veya “orta” seviyede olması gerekmektedir.
✓ Program kapsamında desteklenecek güneş panelleri ve güneş enerji sistemi bileşenleri için çevresel ve sosyal yükümlülükleri çerçevesinde işletme ve üretici/alt yüklenici firma tarafından Dünya Bankası Güneş Enerji Sistemleri Zorla Çalıştırma Şartlarına İlişkin Beyan Formu’nda yer alan şartlara uyulması gerekmektedir.
✓ İşletme, Yeşil Sanayi Destek Programı boyunca “Sanayi KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi” adlı çağrı/çağrılarından yalnızca bir defa faydalanabilir. Ancak Yeşil Sanayi Destek Programı kapsamında farklı bir çağrıya başvuru yapabilir.
KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?
✓ KOSGEB Veri Tabanında kayıtlı, İşletme Beyanının onaylı küçük ve orta büyüklükteki işletmeler başvurabilecektir. Mikro işletmeler başvuru yapamayacaktır.
- Başvuru yapacak tüm işletmelerin proje teklif çağrısı ilan tarihi itibariyle en az 2 yıl önce kurulmuş olması gerekmektedir.
- İşletme, Findeks kredi notu endeksine göre “orta riskli”, “az riskli”, “iyi” veya “çok iyi” gruplandırmalarından birinde yer almalıdır.
- İşletmenin onaylı son mali yıl verilerinde yer alan mali bilanço veya net satış hasılatı proje toplam bütçesinden büyük olmalıdır.
- İşletmenin proje başvuru yapılan aydan önceki son 12 aya ait toplam enerji tüketiminin 20 Ton Eşdeğeri Petrol (TEP) / eşdeğer kilowatt saat (kWh) veya bu değerlerin üzerinde olması gerekmektedir. Başvuru yaptığı ay dikkate alınmaz.
- Başvuracak tüm işletmelerin onaylı son mali yılda bilanço esasına göre defter tutması esastır.
- Başvuru tarihinde işletmenin; yetkili kurum/kuruluşlardan alınmış geçerli “Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubu’na sahip olması gerekmektedir.
DESTEK KALEMLERİ NELERDİR?
Bu program kapsamında sadece Makine, Teçhizat Giderleri desteklenmektedir:
- Destek kapsamında satın alınacak makine, teçhizatın yeni olması şartı aranır.
- Teçhizata; bilişim donanımı, harcanarak tükenmeyen donanımsal malzemeler de (motor, elektronik bileşenler, kasa vb.) dahildir.
PROJE SÜRESİ ve DESTEK ÜST LİMİTİ NEDİR?
Destek üst limitleri yıllara göre değişiklik gösterebilmektedir.
- Proje Destek oranı: %60
- Proje süresi en az 8 ay ve en fazla 12 aydır.
- Toplam Proje Bütçesi: 14.000.000 TL (Geri Ödemeli)