GENEL VE SPESİFİK AMAÇLAR
Bu Tedbirin Genel Amaçları;
- Tarımsal gıda sektöründe verimliliği, rekabet gücünü ve daha sürdürülebilir tarımsal üretimi artırmak için, örneğin Birlik standartlarına aşamalı olarak uyum sağlamak, çiftçilerin gıda zincirindeki konumunu güçlendirmek ve genç çiftçileri desteklemek,
- Tarımsal gıda sektörünün yüksek kaliteli, güvenli, besleyici ve sürdürülebilir gıda ile hayvan refahına yönelik kamu talebine verdiği yanıtı iyileştirmek,
- İklim değişikliğinin azaltılmasının yanı sıra sürdürülebilir enerjiye katkıda bulunmak ve su, toprak ve hava gibi doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimini teşvik etmektir.
NİHAİ YARARLANICILAR
✓ Bu tedbirin yararlanıcıları, kamu tüzel kişilikleri hariç, ulusal kanunlarca tanınmış, aşağıda belirtilen sistemlere kayıtlı olan ve tarımsal işletmelerdeki yatırımları yürütmekten ve finanse etmekten sorumlu olan gerçek kişiler ve tüzel kişilerdir;
- Ulusal Çiftçi Kayıt Sistemi veya
- Ulusal Hayvan Kayıt Sistemi Kamu tüzel kişilikleri ve kamu hissesi %25’ten fazla olan tüzel kişilikler uygun değildir. (Ziraat Odaları Birliği veya İl/ İlçe Ziraat Odaları hariç)
GENEL UYGUNLUK KRİTERLERİ
✓ Başvuru sahipleri vergi sistemine kayıtlı olmalıdır. Ayrıca başvuru sahiplerinin, devlete ödenmemiş vergi ve sosyal güvenlik borçlarının bulunmaması gerekmektedir.
- Başvuru sahipleri, TKDK tarafından son ödemenin yapılmasından sonra 5 yıl süre ile yatırımın çalışır vaziyette muhafaza edilmesini ve önemli bir değişikliğe maruz kalmamasını temin etmek zorundadırlar.
- Başvuru sahipleri (gerçek kişi olması durumunda kendisi, tüzel kişiliklerde ise tüzel kişiliği temsil ve ilzama yetkili olan kişi) başvurunun sunulduğu tarihte 18 yaşını doldurmuş olmalı ve 65 yaşından büyük olmamalıdır.
- Kiralanmış bir mülk üzerinde yapılacak yatırımlar uygun yatırımlardır. Kiralama süresi yatırımın tamamlandığı (son ödemenin yapıldığı) tarihten itibaren en az beş yılı kapsamalıdır.
- Nihai ödeme talebinin yapıldığı tarihte başvuru sahipleri Ulusal Hayvan Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olmalıdır.
- Başvuru sahibi (gerçek kişi olması durumunda kendisi, tüzel kişiliklerde, tüzel kişiliği temsil ve ilzama yetkili olan kişi) ziraat, veterinerlik veya ilgili diğer uzmanlık alanındaki bir ziraat meslek lisesi, meslek yüksekokulu veya üniversite diploması ile (master veya doktora dahil) ya da ilgili ulusal kayıt sistemleri tarafından belgelenebilecek şekilde tarım ya da ilgili diğer uzmanlık alanında minimum üç yıl çalışma deneyimi ile yeterliliğini kanıtlamalıdır.
- Nihai ödeme talebinin yapıldığı tarihe kadar, tarımsal işletmeler çevre koruma ve hayvan refahı konularındaki minimum ulusal gereklilikleri yerine getirmek zorundadırlar.
- Yatırım döneminin sonunda, desteklenen yatırımlar, yatırımın kapsamı ile ilgili olan hayvan refahı ve çevre koruma konularındaki ilgili AB standartları ile uyum sağlamalıdır. İlgili ulusal otoriteler tarafından yayımlanacak sertifikalar bu koşulların yerine getirildiğini doğrulamak için kullanacaktır.
- Organik üretimi hedefleyen yatırımlarda, başvuru aşamasında ilgili sertifika/belgelerin ibraz edilmesi gerekmektedir.
✓ Sunulan sertifika ve belgelerin sözleşme dönemi boyunca geçerliliklerinin devam etmesi gerekmektedir.
✓ Başvuru sahipleri, TKDK tarafından yayımlanan formata uygun olarak bir iş planı sunmalıdır. Küçük yatırımlar için basitleştirilmiş bir iş planı sunar. İş planı, yatırımın gerçekleşmesinin sonucunda işletmenin ekonomik sürdürülebilirliğini kanıtlamalıdır.
- Başvuru sahibi, yatırımını Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında olan herhangi bir ilde yapabilir.
- Ortaklaşa yatırımlar; üretici örgütleri tarafından AB standartlarına uygun tarımsal ürünlerin üretimi için ortak tesislere, makinelere, ekipmanlara ve diğer altyapıya yapılan yatırımlar anlamına gelir.
✓ Nihai Yararlanıcılar başlığı altında belirtilen; başvuru sahibinin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Hayvan Kayıt Sistemine (HKS) kayıtlı olması şartı ile, genel uygunluk kriterleri arasında yer alan mesleki yeterlilik kriteri birbirine karıştırılmamalıdır.
✓ Başvuru sahibinin gerçek kişi olması durumunda gerçek kişi adına, tüzel kişilik olması durumunda ise tüzel kişilik adına ÇKS veya HKS kaydı bulunması gerekmektedir. Bu koşula ilave olarak, başvuru sahibi gerçek kişi ise kendisi, tüzel kişi ise tüzel kişiliği TKDK nezdinde temsil ve ilzama yetkili kişi(ler) mesleki yeterlilik kriterini sağlamalıdır.
Yasal Temsilci Tayin Edilmesi Hususu
- Başvuru işlemleri ve destek almaya hak kazanılması halinde TKDK ile yapılacak işlemler, gerçek kişilerde başvuru sahibinin kendisi veya yasal temsilcisi, tüzel kişilerde ise tüzel kişilik tarafından temsil ve ilzama yetkilendirilmiş kişi(ler) veya yasal temsilcisi tarafından yürütülmelidir. Söz konusu kişinin/kişilerin tüzel kişiliği veya gerçek kişiyi bu anlamda temsil etmeye yetkili olduğuna dair imza sirküleri veya vekâletname başvuru paketinde sunulmalıdır.
2.Başvuru sahipleri teklif almış olduğu tedarikçileri (çalışanları da dahil olmak üzere) yasal temsilci olarak tayin edemez. Bu durumun tespit edilmesi halinde TKDK tarafından başvuru reddedilir. (Enerji yatırımı söz konusu olduğunda konuyla ilgili iş ve işlemleri yürütmek ve bağlantı anlaşmasını almak için ilgili tedarikçiye sınırlı vekalet verilebilir . Bu vekaletin Kurumumuzla olan işlemlerde kullanılmaması esastır.)
Başvuru Sahibinin Tüzel Kişi Olması Durumunda;
- Temsil ve ilzama yetkili kişiler Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayımlanmış olmalıdır.
- TKDK nezdinde tüzel kişiliği temsil ve ilzama yetkili olan kişi veya kişilerin bilgileri TKDK’ya sunulmuş olan noter onaylı imza sirkülerinde yer almalıdır.
- Birden fazla kişinin münferit olarak tüzel kişiliği temsil ve ilzama yetkili olduğu durumlarda, başvuru formunda bir kişinin bilgilerinin belirtilmesi gerekmektedir.
- Temsil ve ilzama yetkili olarak belirtilen kişiler müştereken yetkili ise; müşterek imzaya yetkili olan kişilerin her birine ait bilgilerinin başvuru formunda belirtilmesi gerekmektedir.
- Yetkili kişi için yapılması gereken tüm kontroller başvuru formunda belirtilen kişiler üzerinden yapılacaktır. Örneğin imza sirkülerinde “5 kişiden herhangi ikisinin müştereken imzası ile…” ibaresi var ise başvuru formunda müştereken yetkili iki kişinin isminin belirtilmesi gerekmektedir. Bu durumda yetkili kişi için yapılması gereken kontroller bu iki kişi üzerinden yapılacaktır.
- İmza sirkülerine göre, başvuru tarihinden sonra tüzel kişilikte yetkili kişi(ler) değişikliği olması durunmunda başvuru formunda belirtilen yetkili(ler) ve yeni atanan yetkili(ler)in uygunluk koşullarını sağlıyor olması gerekmektedir. Başvuru tarihinden sonra yapılan bu ve benzeri değişikliklerde olumlu yönde düzeltmeler dikkate alınmayacak olup olumsuz olarak değişen hususlar dikkate alınacaktır.
Örneğin; başvuru tarihinden önce tüzel kişiliği temsil ve ilzama yetkili kişi erkek olduğu için sıralamada ilave puan alamayan başvuru sahibi, başvuru tarihinden sonra yetkili kişi değişikliği ile atadığı yeni kişinin kadın olması halinde de puan alamaz. Bununla birlikte; başvuru tarihinden önce tüzel kişiliği temsil ve ilzama yetkili kişinin adli sicil kaydı olmamasına rağmen, başvuru tarihinden sonra yetkili kişi değişikliği ile yeni atanan kişinin adli sicil kaydı olması durumunda başvurusu reddedilecektir.