ORJİNOM | İnovasyon & Danışmanlık

temiz-uretim-tematik-teknik-destek-programi

Temiz Üretim Tematik Teknik Destek Programı

Temiz Üretim: Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), temiz üretimi (TÜ) “üretim süreçlerine, ürün ve hizmetlere sürekli olarak bütünsel ve önleyici bir çevre stratejisi uygulanması ile insanlar ve çevre üzerindeki risklerin azaltılması” olarak tanımlamaktadır.

Temiz üretim, üretim süreçleri için;
• Hammadde, su ve enerjinin etkin kullanımı,
• Toksik ve tehlikeli hammaddelerin kullanılmaması,
• Üretim prosesleri boyunca, her türlü atık/artıkların gerek miktar gerek toksik içerik
bakımından azaltılması esasına dayanır.

Programın Amaçları

İklim değişikliğinin meydana getirdiği olumsuzluklar son dönemde tüm dünyanın gündemi haline gelmiştir. Ülkeler iklim değişikliğinden kaynaklanan küresel ısınma problemine çözüm bulabilmek için karbon emisyonunda önemli ölçüde azalmalara yol açacak taahhütleri içeren ve uluslararası bağlayıcılığı olan anlaşmalara imza atmaktadır.

Sürdürülebilirlik kavramı etrafında şekillenen döngüsel ekonomi, temiz üretim, enerji ve su verimliği, yeşil büyüme gibi kavramlar ekonomik ve sosyal anlamda yaşamın her alanına sirayet ederek işle ilgili planların merkezine oturmuştur. Bu kapsamda Türkiye’de de Çevre ve Şehircilik Bakanlığının isminin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak değiştirilmesi ile iklim değişikliğiyle uyum politikalarının daha da etkinleşerek geliştirileceği, bu alanda Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerinin artırılacağı, geleceğin küresel fırsatlarının değerlendirileceği en üst makamlardan deklare edilmiştir.

 

Programın Öncelikleri

Temiz Üretim Tematik Teknik Destek Programının öncelik alanı; Adana ve Mersin’de, gıda, içecek, tekstil, metal ve makine imalatı sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerin temiz üretim
etüt çalışmasının gerçekleştirilmesidir. Bu program kapsamında destek almaya hak kazanan işletmelere yönelik çevrimiçi eğitim verilmesi, detaylı temiz üretim etüdü raporlarının (ön fizibilite raporları) hazırlanması ve ISO 14064- 1 Standardına göre Sınıf 1 ve 2 kapsamında karbon ayak izi hesaplamalarının gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.

 

Çukurova Kalkınma Ajansı Tarafından Sağlanacak Mali Kaynak

Bu program kapsamında desteklenecek tematik teknik destek talepleri için Ajans tarafından tahsis edilen toplam kaynak tutarı 6.000.000,00 TL’dir. Çukurova Kalkınma Ajansı, bu programa ayırdığı kaynağın bir kısmını ya da tamamını kullandırmama hakkını saklı tutar.

 

Tematik Teknik Destek Konuları
Ajans, program kapsamında herhangi bir proje teklif çağrısı ile ilişkilendirmemek koşuluyla, yerel ve bölgesel kalkınmaya katkıda bulunabilecek Temiz Üretim faaliyetlerine teknik destek
sağlayacaktır. Ancak, alınacak danışmanlık hizmeti kapsamında başvuru sahibinin eğitim ihtiyaçlarına dönük faaliyetler de başvuru içerisinde yer alabilir. Bununla birlikte tüm faaliyetler her koşulda merî mevzuata uygun olmalı ve aşağıdaki konuları kesinlikle içermemelidir:

Siyasi veya etnik içerikli faaliyetler
• Hukuka, kamu düzenine, genel sağlığa ve toplumun genel ahlak anlayışına aykırı faaliyetler
• Ajans ile sözleşme imzalanmadan önce başlatılan veya aynı proje ve proje kapsamında desteklenmesi talep edilen faaliyet yahut harcama kalemleri için diğer kaynaklardan finanse edilen projeler.