BAŞVURU KRİTERLERİ NELERDİR?
✓İşbaşı eğitim programı; nitelikli işgücü temin etmekte zorlanan işverenlere işe alacakları kişileri işyerinde belli bir süre gözlemleyerek ve eğitim vererek kişiler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olma ve işe alma konusunda isabetli bir karar verme imkânı sunmaktadır. Bu sayede işverenler ihtiyaç duydukları işgücünü herhangi bir maliyete katlanma zorunluluğu bulunmadan kendileri yetiştirme imkânına kavuşmakta ve doğru işçi bulma olanağı elde etmektedirler.
✓İşverenler istedikleri vasıftaki katılımcı adayını kendileri bulabilecekleri gibi kurumumuzdan da kendilerine katılımcı adayı bulunmasını talep edebilmektedirler.
İşbaşı eğitim programlarından yararlanma şartları
- En az beş sigortalı çalışana sahip olmak,
- İşkur’a kayıtlı olmak,
- Katılımcıların en az %60’ini 60 günden az olmamak üzere program süresinin en az iki katı kadar süreyle istihdam etmeyi taahhüt etmek.
✓İşbaşı eğitim programına katılabilecek katılımcı sayısına esas sigortalı sayısı, işverene ait vergi numarası altında ve programın düzenleneceği ilde yer alan işyerleri için programın başlangıç ayından önceki on iki aylık dönem içerisinde yer almak koşuluyla son altı aya veya altı aylık döneme ilişkin olarak SGK’ya verilen sigortalı sayısını gösterir belgede yer alan toplam prim gün sayısının yüz seksene bölünmesi suretiyle hesaplanmaktadır.
✓İşverenler aynı ilde ve aynı vergi numarası altında yer alan işyerlerinde çalıştırdıkları sigortalı sayılarının %30’una kadar katılımcı talep edebilmektedirler.
✓Türk meslekler sözlüğünde meslek ana grubu “nitelik gerektirmeyen meslekler” olarak belirlenen meslekler dışındaki mesleklerde program düzenlenebilecektir.
✓Başvuru için işverenden istenen belgeler;
- Talep dilekçesi,
- İşveren türüne göre; ticaret sicil gazetesi, vakıf senedi, dernek tüzüğü, merkezin bulunduğu ile ait birlik veya oda kaydı belgelerinin aslı veya noter onaylı örnekleri veya işverenin hukuki durumunu gösterir belge,
- İmza yetki belgesi; işverenin veya işverenin imzaya yetkili temsilcisinin imzasını gösterir belge,
- Ortaklık durum belgesi; işverenin ortaklarını, ortaklık tipini ve hisse oranını gösteren ticaret sicil belgelerinden biridir,
- Aynı meslekte çalışanı olduğuna dair belge; işverenin işbaşı eğitim programı düzenlenecek ilde aynı veya yakın meslekte sigortalı çalıştırdığını kanıtlayan belge.
✓ İşbaşı eğitim programlarının süresi;
- Program süresi bilişim ve imalat sektörlerindeki işyerleri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde ise en fazla 3 aydır.
- Geleceğin mesleklerinde düzenlenen işbaşı eğitim programlarında ise program süresi en fazla 9 ay olarak uygulanabilmektedir.
✓Program günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde planlanabilmektedir.
DESTEK KALEMLERİ VE DESTEK LİMİTLERİ NELERDİR?
İşbaşı eğitim programlarında karşılanabilecek giderler;
✓İşbaşı eğitim programına katılan vatandaşlara, programa fiilen katıldıkları gün üzerinden;
- İş arayan statüsündeki katılımcılara günlük 653,93 TL, öğrenci(tam)* 653,93 TL, öğrenci(kıst)* 490,45 TL, işsizlik ödeneği alanlara günlük 326,97 TL,
- Geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara günlük 719,32 TL cep harçlığı ödenmektedir.
– Öğrenci(tam): lise ve altı örgün eğitime devam eden katılımcılar hariç herhangi bir öğrencilik statüsü (açık eğitim ve uzaktan eğitim de dâhil olmak üzere) bulunan katılımcılar
– Öğrenci(kıst): lise ve altı örgün eğitime devam eden katılımcılar
✓Programa katılan kişilere İŞKUR’un yaptığı ödemeler dışında programın düzenlendiği işveren tarafından yapılan ve aylık brüt asgari ücretin yarısını geçmeyen fiili ödemelerin gelir vergisi kanunu gereğince vergi matrahından indirilmesi imkânı da bulunmaktadır.
Başvuru yeri ve zamanı;
✓İşbaşı eğitim programlarına başvuru şartlarını sağlayan tüm işverenler, 81 ilde bulunan çalışma ve iş kurumu il müdürlükleri ile hizmet merkezlerinden ve işkur e-şube üzerinden başvuruda bulunabilmektedirler.
İEP yararlanma süresi ne kadardır?
✓Bilişim ve imalat sektörlerinde azami 180 takvim gününe kadar (bu sektörlerde 6 aylık süre için Nace kodu ve istenilen meslek koduna bakılarak karar verilmektedir.)
✓Diğer sektörlerde azami 90 takvim gününe kadar işbaşı eğitim programı uygulanabilmektedir.
✓Geleceğin mesleklerinde program açmak isteyen teknoloji merkezleri, arge merkezleri ve tasarım merkezleri 234 fiili güne kadar iep açabilirler.
✓Basın iş kolundaki muhabirlik mesleğinde kriter aranmadan 90 gün süre verilir.
İşbaşı eğitim programı düzenlenebilecek Nace kodları şunlardır;
A) İmalat sektörü
10 Gıda ürünleri imalatı
11 İçecek imalatı
12 Tütün ürünleri imalatı
13 Tekstil ürünleri imalatı
14 Giyim eşyaları imalatı
15 Deri ve ilgili ürünler imalatı
16 Ahşap işleri imalatı
17 Kâğıt ve kağıt ürünleri imalatı
20 Kimyasal ürünleri imalatı
21 Eczacılık ve ecz.ilişkin mal.im..
22 Kauçuk ve plastik ürünler im.
23 Metalik olmayan ürünler ima.
24 Ana metal sanayi
25 Fabrik.metal ürün.(mak.tec.har)
26 Bilgisayar, elekronik ve optik ür.
27 Elektrikli techizat imalatı
28 Makine ve ekipman imalatı
29 Motorlu kara taşıtı ve römork im.
30 Diğer ulaşım araçları imalatı
31 Mobilya imalatı
32 Diğer imalatlar
33 Makine ve ekipman.kurulumu ve on.
B) Bilişim sektörü
61 Telekomünikasyon faaliyetleri
62 Bilgisayar programlama ve danış.
63 Bilgi hizmet faaliyetleri