IPARD Programı Uygunluk Kriterleri Nelerdir?
- Yatırım ile aynı sektörde faaliyet gösteren ve yatırım alanı ile aynı ilçede yer alan, başvuru sahibine ait tarımsal işletmelerinin toplam kapasitesi, yatırımın kapasitesi de dahil olmak üzere, yatırımın sonunda aşağıda sektörlerde belirtilen kapasite limitlerini aşmamalıdır.
- Mevcut ve yeni tarımsal işletmeler (kanatlı eti ve yumurta tavuğu üreten tarımsal işletmeler durumunda yalnızca mevcut işletmeler) bu tedbir kapsamında uygundur.
- “Ortaklaşa Yatırımlar” için sağlanan daha yüksek yardım oranından yararlanabilmek için; Kooperatifler, yetiştirici birlikleri koopereratifin/yetiştirici birliklerinin ana sözleşmesinde belirtilen ürünle ilgili sektörlere başvuracaktır.
- Tüm sektörler için tarımsal işletme, yatırım sonunda gübrenin ilgili AB standartlarına uygun olarak depolandığını ve yönetildiğini kanıtlamalıdır.
- Kanatlı eti ve yumurta sektörleri için tarımsal işletme, yatırım sonunda atıkların ilgili AB standartlarına göre işlendiğini kanıtlamalıdır.
Süt (Organik üretim dahil)
- En az 10, en fazla 150 süt ineği veya
- En az 5, en fazla 50 süt veren manda veya
- En az 75, en fazla 800 süt veren koyun veya
- En az 75, en fazla 800 süt veren keçi.
Kırmızı Et (Organik üretim dahil)
- En az 30, en fazla 250 sığır veya
- En az 10, en fazla 50 manda veya
- En az 75, en fazla 500 koyun veya
- En az 75, en fazla 500 keçi.
Kanatlı Eti
- En az 15.000, en fazla 100.000 broyler veya
- En az 3.000, en fazla 20.000 broyler (organik üretim için) veya
- En az 1.000, en fazla 10.000 hindi (organik üretim dahil) veya
- En az 400, en fazla 4.000 kaz (organik üretim dahil).
Kanatlı eti üretimi sektöründe sadece kapasitesini artırmayan aktif mevcut tarımsal işletmeler başvuruda bulunabilecektir.
Yumurta
- En az 20.000, en fazla 100.000 yumurta tavuğu
- En az 2.000, en fazla 15.000 yumurta tavuğu (organik üretim için) Yumurta üretiminde aktif olan ve aşağıdaki şartları karşılayan sadece mevcut tarımsal işletmeler, kapasitelerini artırmamak şartıyla uygundurlar.
- Tesislerinde ve ekipmanlarında yenileme ihtiyacı bulunan veya,
- Tesislerini, yerleşim bölgelerinden uzak bir alana taşıyan.
Hayvan refahı koşullarını yerine getirmek amacıyla mevcut tarımsal işletmeler, kapasitelerini artırmadan, mevcut yumurta tavukçuluğu işletmeleri için binalarını genişletebilirler.
İşletmenin taşınması durumunda, mevcut tarımsal işletmenin başvuru sahibine ait olması gerekmektedir.
Önemli Hususları;
- Yatırımın sonunda belirlenen kapasite limitlerine ulaşılmalıdır.
- Proje hazırlığında, kurum internet sitesinde yayınlanan “Yatırım Kapsamında Uyulması Gereken Koşullar” dokümanında yer alan şartların sağlanması gerekmektedir.
- Yeni inşaat yapılabilecek veya mevcut işletmelerin genişletilebileceği/büyütülebileceği tarım alanları 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve Tarım Arazilerinin Korunması ve Kullanımına İlişkin Yönetmelikleri kapsamında uygun olmalıdır.
- Yatırımın Korunan Alanda (Milli Park, Tabiat Parkı, Özel Çevre Koruma Alanı vb.) gerçekleştirilmesi halinde; yatırım ilgili yasal mevzuat çerçevesinde uygun olmalıdır.
Kooperatif/yetiştirici birliği/tarımsal üretici birliklerinin iktisadi işletmelerinin tüzel kişiliği bulunmadığından başvuruları uygun değildir.
İşletmenin başvuru yapılan alt-sektör için IPARD Programında belirtilen kapasite kriterlerinin uygunluğu değerlendirilirken, yatırımın uygulanacağı ilçede başvuru sahibinin faaliyet gösteren diğer tarımsal işletme/ işletmelerinin kapasiteleri hesaplamada dikkate alınır. Ancak başvuru sahibinin anılan diğer tarımsal işletme/ işletmelerini kapatacağını bildirmesi ve taahhüdünü vermesi durumunda bu işletmelerin kapasiteleri dikkate alınmaz. Kapatılacağı beyan edilen işletmelerin yatırımın uygulanmasından sonraki beş yıllık süre içinde aynı alt sektörde faaliyet göstermeye başladığı tespit edilir ise, Kurum geri alım sürecini başlatma hakkına sahiptir. Yumurta tavukçuluğu sektörü icin, yatırımın mevcut tarımsal işletmenin taşınması ile ilişkili olması durumunda, yeni kurulan işletme icin nihai ödeme, sadece eski işletmenin faaliyetini tamamen bırakmasından sonra yapılır.
Yumurta tavukçuluğu sektörü için, yatırımın mevcut işletmenin kapatılarak yerine yeni bir işletme kurulumunu içermesi durumunda, mevcut işletme ile yeni kurulacak işletmenin aynı il sınırları içinde olması gerekmektedir.
Yeni Tarımsal İşletme: Başvuru sahibinin, yatırımın uygulanacağı adreste*, başvuru yapacağı alt sektör kapsamında üretim faaliyetini gerçekleştirdiği fiziki bir işletmesi yoksa ve burada yeni bir tarımsal işletme kurulumu yapılacaksa, başvuru yeni tarımsal işletme olarak değerlendirilir. Başvuru sahibinin yatırım uygulayacağı adresten farklı bir yerde başvuru yapacağı alt sektör kapsamında (yumurta tavukçuluğu hariç) üretim faaliyetini gerçekleştirdiği bir işletme olması durumunda da işletme yeni işletme olarak değerlendirilir.
Mevcut Tarımsal İşletmeler
– Kapasite Artırımı Yapmayan Mevcut Tarımsal İşletme: Başvuru sahibinin, yatırımın uygulanacağı adreste, başvuru yapacağı alt sektör kapsamında üretim faaliyetini gerçekleştirdiği fiziki bir işletmesi varsa Kurumumuzun yayımlamış olduğu uyulması gereken koşullara*** göre hesaplanmış olan mevcut işletmenin kapasitesini aşmamak koşuluyla yeni inşaat, modernizasyon amacıyla inşaat işleri ve/veya makine ekipman alımı yapılması durumunda işletme kapasite artırımı yapmayan mevcut işletme olarak değerlendirilir.
– Kapasite Artırımı Yapan Mevcut Tarımsal İşletme: Başvuru sahibinin, yatırımın uygulanacağı adreste, başvuru yapacağı alt sektör kapsamında üretim faaliyetini gerçekleştirdiği fiziki bir işletmesi varsa Kurumumuzun yayımlamış olduğu uyulması gereken koşullara*** göre hesaplanmış olan mevcut işletmenin kapasitesini artıracak şekilde yeni inşaat, modernizasyon veya genişletme amacıyla inşaat işleri yapması durumunda ve/veya makine ekipman alımı yapılması durumunda işletme kapasite artırımı yapan mevcut işletme olarak değerlendirilir. Mevcut ve yeni tarımsal işletmelerin başvuru sırasında sağlaması gereken belge ve diğer dokümanlar “Başvuru Paketi İçeriği” kitapçığında belirtilmiş olup, bu belge ve dokümanların başvuru sırasında başvuru paketi ile birlikte sunulmaları gerekmektedir.
Dikkat!
✓Yatırımın uygulanacağı yerde mevcut bir tarımsal işletme var ise, başvuru sahibi bu işletmeye ait mevcut ahır/ ağıl/kümes yapılarını kullanıp kullanmayacağını planlamalıdır.
✓Yatırım kapsamında bu yapıların kullanılması öngörülmüyor ise, başvuru sahibinden mevcut ahır/ağıl/kümes yapılarının yıkılacağına dair taahhüt alınacaktır. Bu yapılar için yıkım taahhütü verilmesi durumunda yatırım sonunda ulaşılacak kapasite hesabına mevcut yapıların kapasiteleri dâhil edilmeyecek, aksi durumda kapasite hesabına dahil edilecektir. Mevcut yapıların farklı amaçla kullanılması (yem deposu, makine garajı vs.) uygun kabul edilmeyecektir.
Adres: Herhangi bir toprak parçası veya binanın il, ilçe, mahalle, köy, cadde, sokak ismi, bina numarası, ada ve parsel bilgileri vb. bileşenler ile tanımlanan coğrafi konumudur.
✓ Mevcut işletmenin kapasitesi hesaplanırken yatırım kapsamında uyulması gereken koşullarda belirtilmiş olan %30’luk marj uygulanmaz.
✓Kurumumuz tarafından daha önceden desteklenmiş ve modernizasyon için yapılan başvurularda, mevcut işletmenin kapasitesi proje kapasitesi olarak kabul edilir.