ORJİNOM | İnovasyon & Danışmanlık

ipard-iii-programi-destek-bilgisi

IPARD III Programı Destek Bilgisi

Sağlanacak Mali Desteğin Şekli, Kaynağı, Uygun Harcama Tutarı ve Taksit Sayısı

Şekli ve Kaynağı: 

Yararlanıcılara sağlanacak olan mali desteğin kaynağı, AB ve Türkiye Cumhuriyeti eş-finansmanından oluşan IPARD Program Fonudur. Bu destek “Kamu Katkısı” olarak adlandırılmaktadır. Kamu katkısı, program çerçevesinde gerçekleşmiş yatırımlar için geri ödemesiz olarak kullandırılacaktır.

TKDK, bu program için tahsis edilen fonların (bütçenin) tamamını kullandırmama, bu başvuru çağrısında belirtilen her bir yatırım alanına uygun gördüğü tutarda destek sağlama ya da hiç destek sağlamama hakkını saklı tutar.

Uygun Harcama Tutarı:

Faydalandırılacak desteğin parasal tutarının hesaplanmasında “Uygun Harcamalar” esas alınacaktır. Uygun harcamaların neler olduğu bu rehberin “4.1 Uygun Harcamalar” bölümünde açıklanmaktadır. Her bir yatırım için alt ve üst uygun harcama limiti,

  • Süt ve et sektörleri için en az 20.000 Avro en fazla 750.000 Avro,
  • Yumurta sektörü için en az 20.000 Avro en fazla 500.000 Avro,
  • Broyler ve hindi sektörleri için en az 20.000 Avro en fazla 250.000 Avro,
  • Kaz sektörü için en az 20.000 Avro en fazla 125.000 Avrodur.

ÖNEMLİ NOT:

Üçüncü çağrı ilanı çerçevesinde, yukarıda belirtilen alt ve üst limitlerin hesaplanmasında Avro kuru 1 Avro = 34,9038 TL olarak kullanılacaktır.

Yukarıda belirtilen üst limitleri geçen kısım desteklenmeyecek olup, bu miktar başvuru sahibi tarafından karşılanacaktır. Toplam uygun harcama tutarı alt limitin altında kalan yatırımlar reddedilecektir. Başvuru sahibi yatırımının toplam uygun harcama miktarını belirlerken bu limitlere dikkat etmeli ve bu çerçevede yatırım bütçesini oluşturmalıdır.

Fiyat Farkı Uygulaması

Nihai toplam uygun harcama tutarı içindeki makine ekipman harcamasının toplamı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından başvuru kapanış ayında açıklanan Yİ-ÜFE Makine-Ekipman Endeksi’nin ilgili projede destek kararının alındığı ayda açıklanan endekse oranlanması suretiyle bulunan katsayı üzerinden güncellenir.

Nihai toplam uygun harcama tutarı içerisindeki yapım işleri harcamasının toplamı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından başvuru kapanış ayında açıklanan İnşaat Maliyet Endeksi’nin ilgili projede destek kararının alındığı ayda açıklanan endekse oranlanması suretiyle bulunan katsayı üzerinden güncellenir.

Hesaplamalarda ilgili proje için uygulanan başvuru kapanış ayı ile o projeye ait PDSK toplantısı ayı arasında geçen süre dikkate alınmaktadır. Ancak bu sürenin 7 aydan fazla olması halinde ilgili projelerde yine 7 aylık fiyat farkı uygulanacaktır.

Mevzuat gereği tedbire ait uygun harcama tutarı limiti ile her bir yararlanıcının yararlanabileceği toplam maksimum uygun harcama limiti yalnızca başvuru aşamasında dikkate alınacaktır. Fiyat farkı uygulaması aşamasında bu limitler aşılabilecektir.

Uygulanacak fiyat artışı, faydalanıcıların uymak zorunda olduğu; destek kapsamında edinilen taşınır ve taşınmaz varlıkları sigortalatılma konusundaki yükümlülükleri değiştirmemektedir. Bu kurallara istisna getiren üst limitler ve ilgili diğer kurallar geçerliliklerini korumaya devam eder.

Destek Oranları

Yararlanıcı tarafından, yukarıda belirtilen alt ve üst sınırlar içerisinde kalmak kaydıyla, bildirilen uygun harcama tutarının %60-75’i arasında değişen oranlarda kamu katkısını, kalan miktarı ise başvuru sahibinin katkısını oluşturacaktır. Aşağıda belirtilen durumlarda, kamu katkısı değişmektedir:

  • Baz kamu katkısı toplam uygun harcama tutarının %60’ıdır.
  • Kamu katkısı, üretici örgütlerinin ortaklaşa yatırımları veya sertifikalı organik çiftçiler tarafından yapılan yatırımlar için toplam uygun harcama tutarının %70’idir.

Yukarıda belirtilen destek oranlarına ek olarak aşağıda belirtilen durumlarda destek oranı artacaktır;

  1. Başvurunun sunulduğu tarihte, başvuru sahibinin (başvuru sahibi gerçek kişi ise kendisi, üretici örgütü ise üretici örgütünü temsil ve ilzama yetkili kişi/kişiler) 40 yaşın altında olması durumunda destek oranı %5 artacaktır.
  2. Yatırım, IPARD Programı Bölüm 3.1’de tanımlanan şekilde dağlık bir alanda yapılıyor ise destek oranı %5 artacaktır.
  3. Atık su ve atık yönetimi ile ilgili yatırımlar veya atık yönetimi ile bağlantılı yenilenebilir enerji veya döngüsel ekonomi tipi yatırımlar için ekstra %10 kamu desteği verilecektir. Belirtilen bu ilave %10 destek sadece atık su ve atık yönetimi veya atık yönetimiyle bağlantılı yenilenebilir enerji veya döngüsel ekonomi tipi yatırımlar için yapılacak harcama kalemlerinde geçerlidir.

Tedbir kapsamında maksimum yardım oranı %75’i geçemez.

Sıralama kriteri puanı kapsamında ilgili alanda faaliyet gösteren tüm üretici örgütleri puan alabiliyor iken üretici örgütlerinin yapacağı ortaklaşa yatırımlarda yukarıda belirtilmiş olan yardım oranının (%70) alınabilmesi için;

  • Ortaklaşa yatırımlar kapsamında, 1163 sayılı Kooperatifler Kanununa göre kurulan (Kuruluşu/denetimi Tarım ve Orman Bakanlığının sorumluluğunda olan) Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin bu tedbir kapsamında süt ve et sektörü için,
  • Ortaklaşa yatırımlar kapsamında 5996 sayılı Kanunun ilgili maddelerine göre kurulan Damızlık Yetiştirici Birliklerinin bu tedbir kapsamında süt, et ve yumurta sektörü için başvuru yapması gerekmektedir.
  • Kooperatifler ve yetiştirici/üretici birliklerinin kooperatifin/yetiştirici birliğinin ana sözleşmesinde belirtilmiş çalışma konularında yer alan ürünlerin üretimi ile ilgili olarak başvuru yapmaları gerekmektedir.

Taksit Sayısı

  • Uygun harcamaların toplam değerinin,
  • Uygun harcamaların toplam değerinin 500.000 TL ve altında olduğu yatırımlarda ödeme tek taksit halinde gerçekleştirilir.
  • Uygun harcamaların toplam değerinin 500.000 TL’den fazla olduğu yatırımlarda ödeme en fazla iki taksit halinde gerçekleştirilir.

Bu tedbir için ödemenin kaç taksitte olacağının belirlenmesinde karar başvuru sahibine aittir. Başvuru sahibi desteğe esas uygun harcama miktarını, belirlenmiş limitlere göre başvuru formunda taksitlendirebileceği gibi tamamını yatırımın sonunda tek seferde de talep edebilir.

TKDK, yapılacak değerlendirmeler neticesinde uygun harcama miktarında azaltma yapma hakkına sahip olup, bu azaltma sonucunda taksit miktarında değişimler olabilecektir. Sözleşme, TKDK tarafından belirlenen miktar ve taksit sayısı üzerinden imzalanacak olup, başvuru sahibi ödeme talebini sözleşmede nihai olarak belirlenen miktar ve taksit sayısına göre yapmalıdır.