ORJİNOM | İnovasyon & Danışmanlık

ipard-basvuru-ve-uygulama-surecinde-dikkat-edilecek-hususlar

IPARD Başvuru ve Uygulama Sürecinde Dikkat Edilecek Hususlar

Başvuru ve Uygulama Sürecinde IPARD Desteklerinin Eşit ve Haksız Rekabete Sebebiyet Vermeyecek Şekilde Kullandırılmasına Yönelik Dikkat Edilecek Hususlar

TKDK, IPARD hibelerinden daha fazla sayıda yatırımcımızın eşit şart ve imkânlarda yararlanabilmesi ve Avrupa Birliği Tüzüklerinde uygun görülmeyen yapay oluşturulmuş şartlarla hibelerden haksız faydalanmayı önlemek için her türlü önlemi alacaktır.

Başvuru sahibinin devam eden bir yatırımının bulunmaması koşulunun kontrolü sonucunda, devam eden bir yatırımının tespiti halinde bu çağrı dönemindeki başvurusu reddedilecektir.

Aynı başvuru çağrı döneminde;

  1. Tüzel kişi başvurularında, başvuru sahiplerinin ortaklık yapıları incelenecek ve %50’den fazla hissesi olan ortakların ve bu kişilerin eşlerinin ayrıca IPARD destekleri için başvuru yapmış olması durumunda ilgili tüm başvurular reddedilecektir.
  2. Tüzel kişi başvurularında, başvuru sahiplerinin ortaklık yapıları incelenecek ve %50’den fazla hissesi olan ortakların IPARD destekleri için başvuru yapan herhangi bir tüzel kişilikte %50’den fazla hissesi olması durumunda ilgili tüm başvurular reddedilecektir.
  3. Gerçek kişi olan başvuru sahiplerinin IPARD destekleri için başvuru yapan başka bir tüzel kişilikte %50’den fazla hissesi varsa hem gerçek kişi hem de hissedarı olduğu tüzel kişiliğin başvuruları reddedilecektir.
  4. Gerçek kişi olan başvuru sahiplerinin eşlerinin yapacağı başvurular da aynı kişiye ait olarak değerlendirilecek ve ilgili tüm başvurular reddedilecektir.
  5. Farklı tüzel/gerçek kişilerce hazırlanmış olsa dahi aynı yatırım alanlarında birbirleri ile ortak ekonomik ilişkileri bulunan veya birbirlerini tamamlayan projelerin tespit edilmesi durumunda ilgili tüm başvurular reddedilecektir.
  6. Farklı tüzel/gerçek kişiler tarafından aynı veya farklı yatırım alanlarında kurulan işletmelerin başvuru aşamasında birbirleriyle ortak ekonomik ilişkileri tespit edilmemiş olsa dahi, projelerin uygulama döneminde veya uygulama sonrası dönemde fiziki olarak birleştirilmesi, yatırım alanlarında ortak kullanımlar ya da muhasebe kayıtlarında görülen birleşme veya ortaklıklar tespit edilmesi durumunda ilgili tüm sözleşmeler feshedilerek geri alım süreci başlatılacaktır.
  7. Başvuru yapan bir tüzel kişilikte başvuru formunda belirtilen temsil ve ilzama yetkili olan bir kişinin kendisi, %50’den fazla hissedarı olduğu tüzel kişilik veya temsil ve ilzama yetkili olduğu başka bir tüzel kişilik tarafından başvuru yapıldığının tespit edilmesi halinde ilgili tüm başvurular reddedilecektir.

Yukarıda belirtilen durumlar haricinde doğrudan veya dolaylı olarak aralarında %50’den fazla oranda ortaklık ilişkisi bulunduğu tespit edilen başvuruların tamamı reddedilir.

Yapay oluşturulmuş koşullar kapsamında yapılan kontroller aşamasında Kurum başvuru sahibinden ek bilgi/belge isteme hakkına sahiptir.

Bağlantı tespit edilen projelerde uygun harcama üst limit tutarı kontrol edilecek olup başvuru aşamasında üst limitin aşılması durumunda, projede aşan tutar uygun olmayan harcama olarak değerlendirilecektir. Sözleşme imzalanan projelerde ise sözleşmenin feshi dahil Kurumun belirleyeceği yaptırımlar uygulanacaktır.

Ayrıca, Kurumun gerekli görmesi halinde, başvuru yapılan projeler ile daha önce IPARD Programından destek almış projeler veya Kuruma başvuru yapmamış/destek almamış olmasına rağmen aynı/benzer sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler arasında, yapay oluşturulmuş koşulların olup olmadığına ilişkin aşağıda belirtilen göstergeler kapsamında kontroller yapılacaktır;

  • Dışsal/Fiziksel Göstergeler (Yatırım uygulama adreslerinin durumu, 1. derece akrabalık ilişkileri, karı-koca olma durumu, ortaklaşa kullanılan araç gereçlerin varlığı vb.)
  • Yapısal/Yasal Göstergeler (Bağlı ve/veya ortak işletme varlığı, temsil ve ilzama yetkili kişiler, finansman kaynakları, tüzel kişiliğin ortakları, tüzel kişilik kuruluş tarihleri vb.)
  • İşletme/Muhasebe Göstergeleri