Programın Amacı, Öncelik ve Bütçesi
- Kalkınma Ajanslarının amacı; kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, temin edilen kaynakları etkin ve yerinde kullanarak yerel potansiyeli harekete geçirmek, ayrıca bölgenin yatırım imkânlarını iç ve dış yatırımcılara tanıtmak suretiyle bölgede yapılacak yatırımlar ile ulusal kalkınma planı ve programlarında öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasını gerçekleştirmek, rekabet gücünü yükseltmek ve sürekli kılmaktır.
- Kalkınma Ajanslarının sağlayacağı proje ve faaliyet destekleri ile ilgili usul ve esaslar, Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliği, Destek Yönetimi Kılavuzu, Proje Uygulama Rehberi ve Başvuru Rehberlerinde belirtilmektedir. Ajanslar tarafından sağlanacak desteklere ilişkin ilke ve kurallar; ulusal plan ve stratejiler, bölge plan ve programları ile Ajansın yıllık çalışma programında belirtilen öncelikler doğrultusunda oluşturulur.
- Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Teknik Destek Programı’nın sözleşme makamıdır ve programın uygulanması, izlenmesi, denetlenmesi ve değerlendirilmesinden sorumludur.
Programın Amacı
- Güney Marmara Bölgesi’nde faaliyet gösteren işletmelerin üretim, planlama, lojistik ve idari süreçlerinde verimliliğin artırılması ve kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesidir.
Programın Öncelikleri
- Öncelik 1: İmalat sanayi ve turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde etkin insan kaynakları yönetim sisteminin oluşturulması Öncelik 2: İmalat sanayi ve turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde verimliliğin artırılması amacıyla iş süreçlerinin etkin bir şekilde geliştirilmesi ve yönetilmesi
Kimler Başvurabilir?
Bu program için uygun başvuru sahipleri aşağıda sıralanmıştır;
- İmalat sanayi alanında faaliyet gösteren kar amacı güden gerçek ve tüzel kişiler
- Turizm sektöründe faaliyet gösteren turizm işletme belgeli işletmeler
- A grubu seyahat acenteciliği hizmeti sunan şirketler (Hisselerinin %50’den fazlasına kar amacı gütmeyen kuruluşların sahip olduğu işletmeler ve zincir oteller uygun başvuru sahibi değildir.) Başvuru sahipleri destek almaya hak kazanabilmek için aşağıda belirtilen koşullara uymalıdır:
- Tüzel kişiliği haiz olmaları, Görev ve yetki alanı içerisinde bulunan bir faaliyet için başvuruda bulunmaları
- TR22 Düzey 2 Bölgesi sınırları içinde kayıtlı olmaları veya merkezlerinin ya da yasal şubelerinin bu Bölgede bulunması.
Proje Uygulama Süresi Nedir?
Teknik destek faaliyetleri talebin ajans tarafından karşılanması durumunda destek sözleşmesi imzalanmasından, hizmet alımı yöntemi ile karşılanması durumunda ise yüklenici ile sözleşme imzalanmasından itibaren altı (6) ay içinde tamamlanır. Talebin fazla olması, yoğunluk ve başka sebeplerden dolayı, onaylandığı halde altı ay içinde tamamlanamayan teknik destek faaliyetlerinin uygulama süresi; ajansın iş yükü, uzman profili ve çalışma programı göz önünde bulundurularak, genel sekreter tarafından en fazla bir ay uzatılabilir.