BAŞVURU KRİTERLERİ NELERDİR ?
✓ Çağrıya, Müşteri Kuruluş (KOBİ veya Büyük Ölçekli) ve Teknoloji Sağlayıcı Kurum/Kuruluş (en az bir KOBİ ve en az bir üniversite araştırma laboratuvarı/merkezi ya da kamu araştırma merkezi/enstitüsü) ve TÜBİTAK Yapay Zekâ Enstitüsü ile konsorsiyum oluşturmaları hedeflenen firmalar katılım sağlayabilecektir.
✓ Kuruluşların kendi bünyesinde üretmekte olduğu veya daha önce ürettiği bir ürünün aynısının Teknoloji Sağlayıcı Kuruluş(lar) tarafından üretilmesine yönelik projeler için başvuru yapılmaz.
✓ Müşteri Kuruluşta ve Teknoloji Sağlayıcı Kuruluşlarda proje konusu ile ilgili en az lisans derecesine sahip asgari bir proje personelinin bulunması zorunludur
✓ Teknoloji sağlayıcı ortak olarak görev alacak üniversitede görev alan akademisyenlerin ortak oldukları şirketler konsorsiyumlarda teknoloji sağlayıcı KOBİ olarak yer alamazlar.
✓ Konsorsiyumlarda görev alacak teknoloji sağlayıcı KOBİ’ler üniversitelerde görev alan akademik personelleri çalışan olarak beyan edemezler.
Bu program kapsamında beş öncelikli alan desteklenecektir. Bu öncelikli alanlar;
- Akıllı Üretim Sistemleri,
- Akıllı Tarım, Gıda ve Hayvancılık,
- Finans Teknolojileri,
- İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik ,
- Akıllı Eğitim Teknolojileri olarak belirlenmiştir.
KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?
✓ Müşteri Kuruluş: Yapay zekâ çözümlerine ihtiyacı olan, bu ihtiyacının karşılanması amacıyla Teknoloji Sağlayıcı Kurum/Kuruluşla iş birliği sözleşmesini imzalayan, sektörüne ve ölçeğine bakılmaksızın, Türkiye’de yerleşik ve proje sonuçlarını Türkiye’de uygulamayı taahhüt eden sermaye şirketleridir.
✓ Teknoloji Sağlayıcı Kurum(lar)/Kuruluş(lar): KOBİ ölçeğinde sermaye şirketleri ve üniversite araştırma laboratuvarları/merkezleri ya da kamu araştırma merkezleri/enstitüleridir.
✓ Çağrıya bir Müşteri Kuruluş ve teknoloji sağlayıcı olarak en az bir KOBİ statüsündeki şirket, bu konuda tecrübeli en az bir üniversite araştırma laboratuvarı/merkezi ya da kamu araştırma merkezi/enstitüsü ortak başvuru yapar.
DESTEK KALEMLERİ NELERDİR?
- Personel giderleri,
- Bursiyer giderleri,
- Seyahat giderleri,
- Danışmanlık giderleri,
- Hizmet alımı giderleri,
- Alet, teçhizat, yazılım, yayın alım giderleri,
- Malzeme ve sarf giderleri,
- Genel Gider Desteği (%20) (Yalnızca Mikro KOBİ Ölçeğindeki kuruluşlara verilecektir.)
- Kurum Hissesi (Yenilik Destek Programı Uygulama Esasları Yönergesi’nin 95 inci maddesinin onbir, oniki ve onüçüncü fıkralarına göre tespit edilen oranda).
DESTEK ÜST LİMİTİ NEDİR?
Bu desteğin üst sınırı 18 adam-ay işgücünü geçmeyecektir. TÜBİTAK “kabul edilen harcama tutarının” %60’ını Müşteri Kuruluşa hibe destek olarak verecek, kalan kısmı Müşteri Kuruluş kendisi karşılamış olacaktır.
Destek üst limitleri yıllara göre değişiklik gösterebilmektedir.
- Sunulan projenin toplam bütçesi en çok 7,5 Milyon TL’dir. (Genel Gider, Proje Teşvik İkramiyesi ve Kurum Hissesi hariç)