Yatırımcı, proje başvurusunda Yol Haritası Raporunun hazırlanması, uygulanması ve izlenmesi süreçlerinde rol almak üzere en az üç kişiden oluşan Yeşil Dönüşüm Ekibi oluşturmalıdır. Yatırımcı, yeşil dönüşüm ekibinin süreçlerini koordine edecek ve tesis bünyesinde yeşil dönüşüm kültürünün yerleşmesini sağlayacak bir Yeşil Dönüşüm Lideri belirlemelidir.
Yatırımcı, başvuruda bulunduğu proje için miktarsal veya oransal olarak somut ve ölçülebilir iyileştirmeler içeren bir veya birden çok proje hedefi belirlemelidir. Proje hedefi, performans göstergelerinin en az birinde iyileştirme sağlamalıdır.
Proje hedefi, aşağıda yer verilen performans göstergeleri dikkate alınarak birim üretim başına belirlenmelidir:
- a) Enerji tüketimi
- b) Sera gazı emisyon miktarı
- c) Hava kirletici emisyon miktarı
- ç) Karbon ayak izi
- d) Su ayak izi
- e) Hammadde tüketimi
- f) Atık miktarı
- g) Su tüketimi
- ğ) Atık su miktarı
- h) Atık su kirlilik yükü
- ı) Tesis atıklarından geri dönüştürülmüş girdi miktarı
Proje hedefleri ile ilgili olarak projenin uygulanması öncesindeki mevcut durum ölçüm bilgileri başvuruda sunulacak olan Yol Haritası Raporunda, projenin uygulanması sonrasındaki ölçüm bilgileri ise nihai durum ölçümünde sunulur.
Ölçümlerin geçerli bilimsel tekniklere göre yapılması veya yapılmasının sağlanması yatırımcının sorumluluğundadır.
Yol haritası raporu, yatırımcının kendi belirleyeceği kişi veya kurumlar tarafından hazırlanabilir.
Yatırımcılar Yol Haritası Raporunun hazırlanması aşamasında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde yürütülen Türkiye Yeşil Sanayi Projesi* çerçevesinde belirlenecek şartlara uygun olması kaydıyla sağlanan desteklerden yararlanabilirler.
Çağrı kapsamında başvurusu yapılan projelerin büyüklüğü 30 Milyon TL’den az olamaz.
Değerlendirme ve Tamamlama
Başvurular Tebliğin 9 uncu maddesinde yer alan kriterlere göre değerlendirmeye tabi tutulur.
Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü tarafından destek kararı verilen projeler, Yatırım Teşvik Belgesi çıkarılması amacıyla Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü (TUYSGM)’nün E-TUYS sistemine yönlendirilir. Firmalar, bu karara istinaden Yatırım Teşvik Belgesi başvuru ve uygulama süreçlerini yürütür. Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında sağlanacak devlet yardımlarına ilişkin iş ve işlemler, ilgili mevzuat çerçevesinde TUYSGM tarafından yürütülür.
Genel Müdürlük tarafından Yol Haritası Raporu uygun bulunan ve destek kararı alınan projeleri gerçekleştirecek olan tesislere program portali üzerinden yol haritasının uygulama süresince Yeşil Dönüşüm Merkezi unvanı verilir.
Projenin başarılı sayılabilmesi için yatırımcı tarafından başvuruda belirlenmiş olan her bir proje hedefi bazında en az yüzde yetmiş beş oranında gerçekleşme sağlanması esastır. Program kapsamında, belirlenen proje hedeflerine ulaşılıp ulaşılmadığı, mevcut durum ve nihai durum ölçüm bilgileri karşılaştırılarak değerlendirilir.
Belirlenen hedeflere ulaşamayan projeler, programın amaçları açısından öncelikli yatırım olma niteliğini kaybetmiş kabul edilir, bu projelerin bağlı bulunduğu yol haritası raporunun uygulanması da başarısızlıkla sonuçlanmış sayılır ve bu projelerin gerçekleştirildiği tesis için verilmiş olan Yeşil Dönüşüm Merkezi unvanı iptal edilir. Bu projeler için, TUYSGM tarafından değerlendirme yapılarak diğer teşvik uygulamalarından yatırımın niteliklerine göre en uygun görülen program kapsamında Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenebilir.
Desteklenmesi uygun görülmeyen projeler için programa aynı içerikle bir yıl içinde tekrar başvuru yapılamaz.